23.11.10

Огляд інтелектуальної пошукової системи Нігма.рф

Нігма.рф, яка була створена російськими розробниками. Докорінним чином вона відрізняється від інших пошукових систем, бо ПС структурує знайдені дані, пропонуючи актуальну інформацію.

Цей проект був організований фахівцями МГУ і університету Стенфорд, які створили спеціальний пошуковий скрипт, що дозволяє аналізувати інформацію і надавати її в "готовому" вигляді ще на стадії пошуку. У перших рядках пошукової видачі ми отримуємо вссь комплекс інформації від зображення, до формули. Головне завдання, не просто видати посилання на ресурси, а надати інформацію, не відвідуючи інші ресурси. Їх, звичайно, можна відвідати, але в цьому механізмі вони грають роль джерела більш докладної інформації. Адже будь-яка робота в мережі Інтернет пов'язана з пошуком інформації.

Давайте оцінимо роботу пошуковика.



Наприклад, я хочу дізнатися інформацію про Олександра Сергійовича Пушкіна.

Після завантаження результатів перші пункти пошуку дають нам головну інформацію про поета та письменника: фотографію, основні твори. Зліва: основна інформація з Вікіпедії. Існує можливість миттєво завантажити твори автора - посилання на скачування відразу доступні в пошуку.

Тепер перейдемо до пошуку аудіоконтенту:

Скористаємося пошуком по мени відомого ді-джея Tiesto. Результати пошуку видають основну біографічну довідку про музиканта. На відміну від західних ресурсів, де дотримуються авторські права, Нігма видає і посилання на скачування і прослуховування треків і альбомів. Для кого ця функція буде украй зручною, адже не треба шукати контент на інших ресурсах.

Тепер перейдемо до найцікавішого. Те, що пошуковик має здатність структурувати інформацію, він може і брати участь у вирішенні математичних і хімічних задач!

У  Нігма.рф існує функція рішення рівняння. Якщо у рядку пошуку написати звичайне квадратне рівняння, то за частку секунди можна отримати докладну відповідь:

Також пошуковик використовує цікавий механізм для аналізу хімічних речовин. Якщо написати хімічну речовину, н-д, Натрій хлор, в результаті ми побачимо формулу хімічної реакції - як цю речовину можна отримати.

Пошукова система Нігма.рф перша з усіх пошукових систем навчилася автоматично видавати списки об'єктів на запити користувачів у вигляді таблиць. За допомогою такого способу представлення результатів пошуку, користувач може отримати структуровану інформацію по запит у вигляді легко читається і зрозумілою таблиці.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...