28.02.11

Про Tumblr.com

Сьогодні часто можна почути про Tumblr. На заході він перетворився на культовий сервіс. Що воно таке я вирішила розвідати.
У Вікіпедії:
Tumblr - це сервіс мікроблогінгу, що дозволяє користувачам викладати текстові повідомлення, зображення, відеоролики, посилання, цитати і аудіозаписи у їх тамблелог (англ. tumblelog), коротко-форматний блог (англ. short-form blog). Користувач може стежити (англ. follow) за блогами інших користувачів, після чого їх повідомлення будуть з'являтися на його приладовій панелі (англ. dashboard). Сервіс характеризує себе як «Найпростіший спосіб ведення блогу».

О.Макушин вважає, що цей блогових сервіс просто увібрав кращі напрацювання у світі блогінгу. Створений блог на Tumblr абсолютно безкоштовний.

Для того, щоб сторити свій блог на Tumblr треба зареєструватися. Для цього вводимо адресу електронної пошти, пароль і ім'я типу: Ваша_назва.tumblr.com. Після цього з'явиться капча. вводимо її, підтверджуючи таким чином, що ми людина.


Сервіс вимагає створення посту. Я записую Заголовок і перше речення, натискаю на кнопку створення ( Create post) і з'являється вікно кастомізації блогу. Вимагається заповнити рядок назви блогу і завантажити аватар користувача.


Після цих кількох операцій блог активований.

Потім ми опинимося на сторінці, де у верхній панелі є наступні пункти:

1. Info (Інформація) - заповнюємо назву і Description (Опис).
2. Theme (Теми) - це візуальні теми, які відрізняються не тільки дизайном, але і ціною від 9 до 49 доларів. Є й безкоштовні варіанти, але дизайн в них не відрізняється варіативністю. Але, якщо ви розбираєтеся в CSS-таблицях і створенні дизайну, то клікнувши "Use custom HTML" можна зробити по-справжньому приголомшливу тему для блогу.

3. Appearence - Тут вказуємо посилання на twitter, disqus і код лічильника Google, якщо є.
4. Pages - тут можна створити додаткові сторінки, наприклад, розділ про автора.
5. Services - сервіси, з якими можна зв'язати блог з twitter і facebook. Після активації цієї опції посилання на пост буде автоматично надсилатися в соціальні мережі.

6. Community - спеціальні можливості для вступу в різні спільноти.
7. Advanced - опції мови, дозвіл фотографій і css (для поліпшення дизайну). Щоб працювати в сервісі нобхідний мінімальний запас знань english.

Як тільки всі налаштували у правому верхньому кутку кликнемо Save+CLOSE, післячого на запропонують зафоловити цікавих людей. Ви можете вибрати блоги людей за тематикою, що вас найбільше цікавить і їх повідомлення будуть з'являтися у вас у стрічці.

Після чого потрапляємо в Dashboard - головну панель управління блогом. На цій сторінці вибираємо тип поста: текст, фото, цитата, посилання, чат, аудіо, відео,

У верхній панелі Dashboard є 3 посилання:

  1. Explore - ця сторінка, на якій відображені блоги за різноманітними тематиками, за допомогою хеш-тегів. Справа в тому, що відмінною особливістю в Tumblr є соціальна складова. Тобто, якщо вам сподобався пост в іншому блог, то клікнувши кнопку reblog ви зможете скопіювати новину у свій акаунт (як уTwitter). Є також кнопка Like.
  2. Goodies - це додаткові програми для телефонів і мобільних пристроїв, а також супутні товари. 
  3. Account - головна кнопка для тих, хто хоче змінити параметри пошти, пароля.
Слід зазначити, що основні функції роботи з текстом присутні (форматування, списки), але таблиці треба буде створювати у режимі HTML за допомогою відповідних тегів.
Після створення посту ви можете попередньо його переглянути або перейти у свій блог натиснувши за посиланням, що знаходиться справа.

І ви перейдете до свого блогу. До редагування блогу можна перейти натиснувши на
"Customize"  або "Dashboard".

Трошки відео на додаток (англ.)



На додаток стаття (рос.) "10 онлайн приложений для расширения возможностей постинга в Tumblr"

3 коментарі:

  1. Я вот начал пользоваться Тумблером и есть вопрос:
    -как выставить кнопки для репостинга посетителями в фейсбук или твиттер, и, главное для меня - в blogspot ???

    ВідповістиВидалити
  2. Ви можете автоматично в blogspot публікувати за допомогою Postling або Tarpipe, а от щодо відвудувачів - треба подумати, народ попитати...

    ВідповістиВидалити
  3. Трохи покапалася в Гуглі раджу зробити так. Заходите на http://www.tumblr.com/customize, обираєте Theme, Use custom HTML, далі у певному місті коду вставляється код кнопок (ось тут трохи описано http://mediangel.wordpress.com/2011/04/09/tumblr-customisation-1).

    ВідповістиВидалити

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...