25.12.08

Завдання І етапу Всеукраїнської олімпіади з інформатики (8 клас)

Завдання І етапу Всеукраїнської олімпіади з інформатики
2008-2009 н.р.
8 клас

Розв’язки наведених задач оформіть у вигляді алгоритмів Навчальною алгоритмічною мовою або у вигляді програм на мові програмування Паскаль. Опишіть ідею розв’язку кожної задачі.

1) Задані числа А1, В1, С1, А2, В2, С2. Ними задається система з 2 рівнянь з 2 невідомими:
A1*x+B1*y+C1=0;
A2*x+B2*y+C2=0;
Така система не має розв’язків, або має один чи нескінченну кількість розв’язків. Вивести розв’язок системи (значення х та у), або вивести, що його не існує чи розв'язків нескінченна кількість.

2) Задано рядок символів A та рядок символів B. Знайти чи входить В у А, тобто чи існує такий номер N, що починаючи з номеру N послідовність символів А містить усі символи послідовності В у відповідному порядку. Якщо так, то вказати номер N, інкше вивести 0.

Приклад:
А=’abcdefgHIKL’
B=’fgHI’
N=6

3) Задано натуральне число К. Визначити цифровий корінь цього числа.

Довідка
Числовим коренем називаеться число, що отримується таким чином: береться сума цифр вихідного числа. Якщо отримане число менше 10, то воно і є цифровим коренем. Якщо ні, продовжуємо брати суму чисел у щойно отриманого числа, доки не отримаємо число менше за 10.

4) Задані натуральні числа Х, Y, Z. Визначити, чи можливо дати сдачу у розмірі Z копійок, якщо у наявності є монети номіналом X та Y копійок. Якщо можливо, визначте кількість монет кожного типу. Розв’язки, що знаходитимуть найменшу кількість монет, отримають додаткові бали.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...