01.05.10

Веб-сервіси обміну миттєвими повідомленнями

Моє знайомство з IСQ відбулосяу 2004 році. Згодом стало відомо й про інші служби обміну миттєвими повідомленнями (MSN, AOl, Jabber тощо).

Програми миттєвого обміну повідомленнями (англ. Instant messenger, скорочено IM. Іноді ще називають інтернет пейджером або месенджером) — це програма для обміну миттєвими повідомленнями через комп'ютерні мережі (як правило через Інтернет). Зазвичай, це невеликі текстові повідомлення. Але окрім цього можуть бути й інші функції, такі як передавання файлів, зображень, звукових сигналів та повідомлень, відео, а також здійснюватись спільні дії, такі як спільне малювання або ігри.

Відмінність від, наприклад, електронної пошти тут в тому, що обмін повідомленнями відбувається в реальному часі. При відправлені повідомленя у електроній пошті повідомленя зберігається у поштовій скринці на сервері. Для того щоб отримати повідомленя отримувач повинен сам перевірити свою поштову скриньку і забрати їх. У інтернет пейджерах зв'язок між користувачами утримується постійно і відправлене повідомлення зразу передається користувачу.

Обмін повідомленнями може бути або між двома або між декількома співрозмовниками (конференція, чат).

Для цього виду комунікації необхідна клієнтська програма. Програма працює за деяким протоколом. Протоколи бувають серверні або безсерверні. Набільш поширені серверні протколи, тобто це коли мессенджери не працюють самостійно, а підключаються до центрального комп'ютера мережі обміну повідомленнями, який називають сервером. Тому мессенджери й називають клієнтами (клієнтськими програмами) [1].

Сьогодні спостерігається перехід таких служб у такий режим, коли на ПК не потрібно встановлювати програмне забезпечення (що іноді забороняється на роботі або у навчальному закладі), а доступ до служб отримується через веб-сервіси (сайти) для обміну миттєвими повідомленнями (Instant Messaging).

1. Meebo



Найвідомішим, на мою думку, є Meebo, що надає доступ до таких IM-мереж: AIM, Yahoo!, MSN, Google Talk, Facebook, MySpace, ICQ, XMPP (Jabber), Flixster, eBaum's World та ін. Для обміну повідомленнями за допомогою Meebo не потрібна установка додаткових програм, достатньо мати браузер. Сайт використовує технологію Ajax і бібліотеку libpurple з відкритим вихідним кодом, яку створили розробники програми Pidgin. Розробники компанії так само створили версію для використання на iPhone (рідний додаток так само було опубліковано) і рідне програма, яка може запускатися під Android. Підтримується груповий чат.


2. Zoho chat



Сервісом Zoho chat можна скористатися, якщо ви маєте акаунт на Google, Facebook або Yahoo! Або можна зареєструватися, щоб отримати до нього доступ. Zoho chat підтримує протоколи Yahoo, Google, MSN, AIM, ICQ і Jabber; має міні-чат ,який можна вбудувати у свій сайт чи блог; підтримує груповий чат. Скріншот тур

3. eBuddy


Ebuddy є веб- і мобільним месенджером, який підтримує різні служби обміну миттєвими повідомленнями. Ebuddy з 2003 р. спочатку був службою миттєвих повідомлень на основі веб-браузера, що мала назву E-Messenger, розташований за адресою www.e-messenger.net. У 2006 році його було перейменовано з E-Messenger на Ebuddy, і розширено його функції, включити чат на Windows Live Messenger (також відомий як MSN), Yahoo! Messenger, AOL Instant Messenger, ICQ, Google Talk, MySpace Instant Messenger і Facebook Чат через єдиний інтерфейс. До Ebuddy також можна отримати доступ з мобільних телефонів.
Скористатися послугами eBuddy можна увівши дані для входу вашого ICQ, Yahoo!, AOL, GTalk, MySpace чи Facebook. Проте, щоб додати усі ці акаунти до месенджера, треба зареєструвати ID eBuddy.

4. Imo


Imo веб-пейджер, який підтримує голосовий чат та відеоконференції, використовуючи декілька протоколів обміну миттєвими повідомленнями, а саме: Yahoo!, Google Talk, Skype, MSN, AIM/ICQ, Facebook. Imo є безкоштовним і не вимагає реєстрації. Увійти до Imo можна через акаунт вищезазначених сервісів.

5. Kool im


Kool im - простий онлайн сервіс. Треба вибрати відповідну мережу або мережі і увійти під своїм логіном і паролем. Підтримуються: AIM, ICQ, MSN, Yahoo!, Gadu-Gadu, QQ, Xfire.

6. Trillian



Trillian - програма-месенджер для Windows і Mac OS X, створена компанією Серулін Studios. Підтримує багато поширених протоколів обміну миттєвими повідомленнями, такі як AIM, ICQ, Windows Live Messenger, Yahoo! Messenger, IRC, Novell GroupWise Messenger, Bonjour, Jabber, Skype та ін.
2 липня 2009 в бета-режимі запрацював онлайн-сервіс «Trillian для веб-сервер». Він побудований за технологією Flash і дозволяє користуватися послугами Trillian Astra прямо з браузера, не встановлюючи програму на комп'ютер. Для підключення до сервісу необхідно мати обліковий запис на серверах Astra. ЧерезTrillian for Web можна увійти до вищезазначених сервісів, але не одночасно.

Відкриттям для мене стала сторінка, з якої можна здійснити доступ до 14  веб-пейджерів. І на цьому я вирішила свій огляд завершити :).

Я думаю, що названі веб-сервіси обміну миттєвими повідомленнями стануть вам у нагоді. Проте мене жоден не задовольнив на 100 %, бо не працюють з Twitter.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...