11.02.10

Про навчання дітей програмуванню

Більшість вчителів можуть сказати, що програмування не для дітей. Проте навіть їх можна вчити першим азам програмування за допомогою Microsoft Kodu Game Lab.

У цій програмі використовується візуальний підхід до програмування. Виходячи з поняття об'єкта, що знаходиться в різних станах і реагує на зовнішні події, учні вчаться оперувати цим поняттям.

Kodu - це інтерактивне середовище створення тривимірних ігор, доступне одночасно на Xbox 360 і на ПК. Його може скачати і спробувати версію для ПК.

Для розробки гри необхідно створити ігровий світ, в якому будуть жити створені вами персонажі, і взаємодіяти за встановленими вами правилами (а також з урахуванням законів фізики). При початковому запуску гри ви можете завантажити безліч існуючих світів, або ж почати з порожнього світу.

Всередині світу живуть об'єкти - це можуть бути яйцеголові "коду", яблука, дерева, гармати, снаряди і т.д. Об'єкти вже наділені деякими правилами поведінки - наприклад, гармата, додана в ігровий світ, може раптом сама по собі перекидатися на спину і "посміхатися". Інші дії можна додавати - наприклад, при натисненні на пробіл можна попросити гармату "вистрілити" снарядом, а при натисканні на стрілці - повернуться. Снаряд, за замовчуванням, зіткнувшись з якимось об'єктом вибухне, зменшивши "здоров'я" цього об'єкту. Коли здоров'я зменшиться до нуля - об'єкт сам помре.

Для того, щоб отримати працюючу гру, треба не так багато - помістити об'єкти в світ і наділити мінімальною поведінкою. У відповідь на події (натиснення клавіш, переміщення миші, зіткнення і т.д.) можна просити об'єкти зникати, показувати емоції, переміщатися, зникати, або переходити в новий стан.

Наведені скріншоти демонструють весь процес створення гри-стрілялки на Коду: створюємо порожній світ, додаємо об'єкти (дерево, потім гармату), модифікуємо властивості гармати, додаючи реакцію на клавіші - ось, власне, і вся гра!

А більш докладно процес показаний на відео:


Kodu дозволяє показати, що комп'ютер може використовуватися для створення чогось нового, для втілення в життя своїх ідей. Конкретні технології, мови програмування та бібліотеки весь час будуть змінюватися, але цей принцип - свобода творчості, можливість створення віртуального творіння своїми руками - залишатиметься завжди.

Джерело: http://blogs.msdn.com

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...