26.02.10

Текстові редактори і текстові процесори


Розрізняють дві основні групи програм підготовки текстових документів:
  • текстові редактори
  • текстові процесори

Текстовими редакторами, в основному, називають програми, що створюють текстові файли без елементів форматування (тобто не дозволяють виділяти частини тексту різними шрифтами і гарнітурами). Редактори такого роду (Блокнот) незамінні при створенні текстів комп'ютерних програм.
Текстові процесори вміють форматувати текст, вставляти в документ графіку та інші об'єкти, що не відносяться до класичного поняття текст. Різноманіття програм для обробки тексту дозволяє знайти редактор з будь-яким набором функцій. До редакторів такого типу відносяться Word , OpenWriter та StarWriter.
Можна також виділити редактори неформатованих текстів, редактори, що створюють текст з елементами розмітки, та консольні редактори.
Редактори неформатованих текстів
NotePad – вбудований у ОС Windows, досить зрозумілий і простий у використанні;
McEdit – має спільне з редактором Edit з MS DOS, компонента файлового менеджера Midnight Commander ОС Linux;
KEdit - найпростіший текстовий редактор, входить у склад KDE Linux;
KWrite текстовий редактор, що має ряд додаткових налаштувань у порівнянні з іншими простішими текстовими редакторами;
Emacs – поєднує у собі функції файлового менеджера і текстового редактора, може створювати макрокоманди (макроси), наявний у всіх клонах Unix, у тому числі Linux, його можна використовувати і в MS Windows.
Редактори, що створюють текст з елементами розмітки
Word служить для створення різноманітних друкованих документів, є компонентом офісних додатків MS Windows;
StarWriter (OpenWriter) входить у склад програми StarOffice (OpenOffise.org), зовнішнім виглядом і функціональністю він подібний до Word, працює і в MS Windows і в ОС Linux;
LyX (KLyX в KDE) - сучасний текстовий редактор, який може вставляти в текст команди розмітки TeX і LaTeX;
Netscape Composer - вставляє в текст команди розмітки мови HTML, існують версії як для ОС Linux, так і для MS Windows.
Консольні редактори призначені для редагування конфігураційних файлів у ситуації, коли не завантажується графічний режим системи. Вибір редакторів такого типу досить великий: vi, vim, bvi, Nvi, Elvis, Levee, vile, Wily, joe, aee, Fred, gred, le, lpe, Zed, Emacs, CoolEdit.

3 коментарі:

  1. На превеликий жаль, багато навіть професіоналів не уявляють собі різниці між ТЕКСТОВИМИ РЕДАКТОРАМИ і ПРОЦЕСОРАМИ… А різниця є, і принципова.

    У книзі великого профі КАТАЄВА Олександра Інокентієвича (з яким я мав щастя бути особисто знайомий;) «Текстовый процесор ЛЕКСИКОН» (Видавництво «Радио и связь», 1992) цій різниці приділена суттєва увага.

    Саме в книзі КАТАЄВА О.І. дається аргументоване роз’яснення, що редактори текстів, це редактори, а от те що називається Word Processor це Система Підготовки Текстів.
    Тому ТЕКСТОВИМ ПРОЦЕССОРОМ називається Система Підготовки Текстів яка у внутрішньому уявленні забезпечує власне текст СПЕЦІАЛЬНИМИ КОДАМИ – РОЗМІТКОЮ (КАТАЄВА О.І., «Текстовый процесор ЛЕКСИКОН», стр. 19).

    Текстові редактори ніякої розмітки в текст не генерують ;)

    ВідповістиВидалити
  2. І ще, на самому ділі, груп програм по електронній підготовці текстової інформації не ДВІ... а ТРИ - ФОРМАТЕРИ (Редактори), ТЕКСТОВІ ПРОЦЕСОРИ і НАСТІЛЬНІ ВИДАВНИЧІ СИСТЕМИ.

    ВідповістиВидалити
  3. Так на самом ділі я з вами погоджуюсь

    ВідповістиВидалити

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...