07.04.10

7 операційних систем, про які ви могли навіть і не чути

Відомо, що перелік операційних систем досить великий. напевне є серед нижченаведеного переліку й такі, про які ви не чули. А їх варто взяти на замітку, так як вони досить функціональні. Перевагою цих ОС є те, що ви можете завантажити операційні системи, пройшовши по посиланнях. Ознайомтеся з ними і поділіться своєю думкою в коментарях.

Якщо вам знайомі ще якісь «кустарні» дистрибутиви, будь ласка, поділіться з нами :).

1. Slax

LiveCD-дистрибутив операційної системи GNU/Linux, що базується на Slackware. Цей дистрибутив не потребує інсталляції на жорсткий диск, завантажується з різних носіїв (таких як USB flash drive або CDROM). В якості одної з функцій дистрибутива передбачена робота з оперативної пам'яті комп'ютера (тобто він завантажується в пам'ять і звільняє носій, з якого він був завантажений). Великою перевагою Slax є модульна структура, яка дозволяє легко модифікувати його під конкретні потреби користувача. Версія 6.X базується на SquashFS v3.1 з патчем LZMA для покращення стискання даних і aufs як заміна UnionFS. Поточна версія SLAX 6.0.0.0 вийшла 13 лютого 2008 і займає 195 мегабайт. Планується випустити українську версію дистрибутиву. Незважаючи на такий маленький розмір, система пропонує вам широкий вибір серед заздалегідь встановлених програм для повсякденного використання. До того ж, вона оснащена дуже гарним інтерфейсом і корисними інструментами відновлення для адміністраторів.



2. OpenSUSE



OpenSUSE  є безкоштовною ОС для персонального комп'ютера, ноутбука або серверної системи, один з дистрибутивів GNU/Linux. Спочатку мав назву SuSE й розроблявся у Німеччині однойменною компанією, яка згодом була придбана американською корпорацією Novell, Inc.; остання нині є спонсором openSUSE та власником кількох похідних від нього комерційних дистрибутивів. openSUSE базується на дистрибутиві Slackware, але відрізняється від останнього зручністю, орієнтацією на підтримку якнайширшого спектру обладнання і увагою до графічного оформлення робочих середовищ. Базується на менеджері пакунків RPM, має охопну систему адміністрування та керування пакунками YaST власної розробки. Цикл випуску нових версій — 8 місяців.  OpenSUSE 11.2 включає в себе нову версію GNOME, KDE, OpenOffice.org, Firefox, ядро Linux і багато інших оновлення з виправленнями. У версії 11.2 ви зможете користуватися більш ніж 1000 різними безкоштовними додатками. OpenSUSE має повний набір програмного забезпечення для сервера. Є дистрибутив цієї ОС на LiveCD, що є дуже зручно для тих, хто спочатку хоче спробувати "що воно за OpenSUSE", перед тим як встановлювати його на своєму ПК. Завантаження Open Solaris з LiveCD  можна подивитися тут.

3. ReactOS


ReactOS® - це операційна система, що розробляється в рамках проекту з відкритими джерельними кодами, сумісна на двійковому рівні з прикладними програмами та драйверами лінійки ОС Windows NT. На даний момент проект перебуває на alpha стадії розробки, хоча деякі цілі проекту і віхи вже досягнуто. ReactOS ліцензована під GPL. Вона була написана повністю з нуля, і відповідає архітектурі Windows-NT®, яка була розроблена Microsoft. Ця система не є дистрибутивом Linux, і не розділяє жодного якості архітектури Unix. Власне, ця ОС була розроблена спеціально як приклад повноцінної, але легкої ОС. Термін «полегшена» на перший погляд може викликати асоціацію з win95, з його простеньким дизайном і невеликою купкою програм. на перший погля, ця ОС дійсно має багато спільного з win95.

4. MonaOS



MonaOS - це безкоштовна операційна система. Вона нова, проста, надається з відкритим кодом і має відмінну структуру. У принципі, це вісь може бути використана для навчального процесу в школах.

5. Minix

 
Minix - ще одна ОС навчального призначення. Minix є вільною Unix-подібною мікроядерною операційною системою, яка поширюється на ліцензії BSD. Ендрю Таненбаум створив першу версію Minix в 1987 в якості «ілюстрації» підручника «Операційні системи: Розробка і реалізація». Серед студентів, які вивчали теорію операційних систем по вихідним кодам Minix, найбільшої популярності досяг Лінус Торвальдс, розробник Linux. Вихідний код Minix 3 з переведеними на російську мову коментарями можна отримати на CD разом з книгою «Операційні системи: розробка та реалізація» (Таненбаум Е. С., Вудхалл А. С., 3-е видання опубліковане в Росії в 2007 році), в якій детально розписано будова ОС на прикладі Minix. Поточна версія MINIX 3 являє собою нову ОС з відкритим кодом, що заснована на попередніх версіях MINIX, але сильно від них відрізняється. MINIX 1 і 2 були більше схожі на інструменти для навчання, а MINIX 3 відображає нову мету - стати серйозною ОС для комп'ютерів з низькими показниками продуктивності.

6. FreeDOS



FreeDOS є безкоштовною  операційною системою для IBM-сумісних комп'ютерів, сумісною з DOS (для систем, сумісних з IBM-PC). FreeDOS складається з декількох різних додатків, які працюють як єдина ціла система. FreeDOS розповсюджується за умовами ліцензії GNU GPL. На даний момент останньою версією FreeDOS є 1.0, випущена 3 вересня 2006 року.

7. Haiku



Haiku - це вільна ОС з відкритим кодом, яка в даний момент знаходиться в розробці. Haiku націлена на швидкість, простоту і легкість у використанні, але в той же час вона залишається повноцінною потужною ОС. Проект спочатку називався OpenBeOS, потім OBOS, і, врешті-решт, Haiku. Ім'я проекту було вибране на честь повідомлень про помилки, що видаються браузером NetPositive. Як і було заплановано 14 вересня 2009 року вийшла перша альфа версія Haiku. Перша альфа версія націлена в основному на розробників.

За матеріалами smashingapps

5 коментарів:

  1. Неплохой обзор=) Но где же такие монстры как MacOS X и всевозможные *BSD поделки? И еще есть очень неплохая KolibriOS ну и ужаснейшая Google ChromeOS...

    ВідповістиВидалити
  2. Метою статті був опис тих ОС, що не на слуху як MacOS X і Google ChromeOS. А ось KolibriOS - це слушна думка, треба буде подивитись.

    ВідповістиВидалити
  3. KolibriOS дійсно цікава операційна система з відкритими вихідними кодами, що базується на MenuetOS. Повністю написана мовою асемблера і вміщається на одну дискету. http://uk.wikipedia.org/wiki/KolibriOS

    ВідповістиВидалити
  4. Можна було б додати ще DSL Linux і Puppy Linux. Саме вони колись врятували мене в ситуації, коли треба було проводити заняття у класі з застарілих машин...

    ВідповістиВидалити
  5. нещодавна прочитала про Qubes - нову, як кажуть безпечну ОС, тож чекайте наступного огляду :)

    ВідповістиВидалити

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...