15.04.10

Безкоштовне ПЗ як альтернативи програмній продукції Adobe

Своєю вартістю ПЗ Adobe може відлякати як досвідчених, так і початківців розробників творчих проектів, проте є безкоштовні зразки, якими можна замінити популярні програмні продукти Adobe.

Новачки особливо легко вірять, що програмні продукти, пропоновані Adobe, - єдині доступні зразки ПЗ професійного рівня, хоча, насправді, є безліч різних безкоштовних альтернативних варіантів основних елементів дизайнерського набору.

Adobe Dreamweaver


1. KompoZer - повноцінна авторська система створення веб-сторінок, що поєднує функції мережного управління файлами з легким у використанні редактором веб-сторінок, що відображає текст в кінцевому вигляді по ходу його набору (WYSIWYG).
KompoZer дуже проста у використанні, що робить його ідеальним для нетехнічних користувачів комп'ютерів, які хочуть створити привабливий, професійний веб-сайт без необхідності знати HTML чи веб-кодування.



2. Aptana Studio - повноцінне середовище веб-програмування, що об'єднує дієві інструменти для роботи в авторських системах на основі HTML, CSS і Javascript з тисячами додаткових модулів, розроблених учасниками співтовариства.

3. Amaya - була задумана як повнофункціональне клієнтське середовище для оцінки та тестування нових пропозицій на предмет їх відповідності веб-стандартам та форматів.


4. HTML-Kit  - повністю функціональний редактор для обробки HTML, XHTML, XML, CSS, javascript, PHP та інших текстових файлів.



Окремо слід згадати SeaMonkey, у складі якого є HTML редактор,що дозволяє створювати HTML-сторінки, має підтримку CSS? а також інші інструменти для веб-розробників, такі як інспектор DOM та зневаджувач JavaScript.



Adobe Photoshop & Adobe Fireworks



1.GIMP - можливо, найбільш затребуваний безкоштовний замінник Photoshop.
GIMP - скорочення від GNU Image Manipulation Program (Програма обробки зображень на платформі GNU). Програма вільно поширюється і дозволяє виконувати такі операції: ретушування фотографій, побудова зображень та їх авторська розробка.
У неї багато можливостей. Вона може служити простим графічним редактором, програмою професійного фото-ретушування, онлайн-системою пакетної обробки даних, засобом масового виробництва комп'ютерних зображень, перетворювачем форматів файлів картинок і т. д.


2. Seashore - графічний редактор відкритого доступу для Cocoa Mac OS X. Він дозволяє надавати зображенням об'єм, імітувати текстури поверхонь і згладжувати контурні нерівності як символів, що утворюють текст, так і штрихів малюнка. Програма підтримує багатошаровість і редагування альфа-каналу. Вона заснована на технології GIMP та використовує той же власний файловий формат.

3. PhotoFiltre - повноцінна програма ретушування зображень (для Windows). Вона дозволяє вам коректувати зображення за допомогою простих або складних налаштувань, а також застосовувати до нього широкий спектр фільтрів. Наочна і проста у використанні, легка в освоєнні. Панель інструментів, що відкриває вам доступ до основних фільтрів всього в декілька кроків, надає PhotoFiltre монолітний вигляд.



Adobe Illustrator


1. Inkscape - редактор векторної графіки відкритого доступу, подібний Adobe Illustrator. Відмінність Inkscape полягає у використанні їм в якості власного формату масштабованої векторної графіки - Scalable Vector Graphics (SVG), відкритого стандарту Консорціуму всесвітньої павутини на основі XML.

2. OmniGraffle (тільки для Mac) - побудова діаграм, блок-схем, створення макету веб-сайтів або зразків графічного дизайну.


3. OpenOffice.org Draw — векторний графічний редактор, за функціональністю співставний із CorelDRAW, входить до складу OpenOffice.org. Застосунок включає повнофункціональні «конектори» між фігурами, які можуть використовувати різноманітні стилі ліній і дозволяють малювати креслення, наприклад блок-схеми. Користувачі OpenOffice.org також можуть інсталювати Open Clip Art Library, яка містить величезну галерею прапорів, логотипів, ікон і банерів для використання в презентаціях і малюнках. Зокрема дистрибутиви GNU/Linux Debian і Ubuntu містять пакети openclipart, для полегшення викачування й інсталяції з їх онлайнових репозітаріїв. Мультимедійна навчальна програма з OpenOffice.org Draw і Більше про Draw

Adobe Flash

1. Ajax Animator - проект повністю відповідає стандартам онлайн-сервісу анімації із загальним набором функцій, заснованого на інтернет-технології. Даний інструмент побудови анімованих зображень, сумісний з різними платформами і різними форматами, відмінно замінює Flash IDE і може використовуватися для створення анімованих GIF-файлів, SWF (Flash), SVG-анімацій і т. д.

2. FlashDevelop - безкоштовний редактор програм вільного доступу для ActionScript 2, ActionScript 3 & MXML і HaXe.

3.Synfig - пакет багатофункціонального ПЗ професійного рівня для створення двомірної анімації на векторній основі, повністю придатний для виробництва анімованої продукції кінематографічного класу із залученням меншої кількості людей і ресурсів.

Adobe InDesign


1.Scribus - вільно доступна разом з вихідним кодом програма для комп'ютерної верстки (DTP). Існують версії для Linux, Unix, Mac OS X, OS/2 і Windows. Розповсюджується на умовах GNU General Public License. Scribus може використовуватися для створення макету сторінок та підготовки файлів для друку. Також Scribus може створювати PDF файли і форми. Scribus підтримує основні типи текстових та графічних файлів, схему кольорів CMYK, профілі кольорів ICC. Можливості друку реалізовані вбудованим драйвером PostScript з повною підтримкою PostScript рівня 2 та неповною рівня 3, а також можливістю використання шрифтів формату TrueType, Type 1 та OpenType.

Adobe After Effects

1.Wax - високоефективна і гнучка у використанні прикладна програма відео-монтажу і накладення спецефектів. Wax була задумана як додаток дуже широкого призначення з великими можливостями в плані монтажу та обробки відео-файлів, що дозволяє легко втілювати будь-які задуми в реальні відео.

2.Cinefx - система нелінійного відеомонтажу, що служить для створення, редагування відеоматеріалів, накладення ефектів, що використовує апаратну реалізацію OpenGL і OpenML для забезпечення інтерактивної роботи в реальному часі. Розповсюджується за ліцензією GPL. Cinefx перша у світі система для редагування відео і накладення спецефектів в реальному часі з відкритим вихідним кодом. Існують версії для GNU / Linux, Microsoft Windows NT і Mac OS X.
Cinefx має простий та зручний модульний інтерфейс, який дозволяє працювати з програмою як редактором для обробки відеоматеріалів, як редактором для створення ефектів, а також використовувати як аніматор при створенні тривимірних сцен. Так само можна створювати свій власний інтерфейс для більш зручної роботи. Крім того є мережний модуль призначений для організації спільної роботи кількох людей. На офіційному сайті проекту можна завантажити навчальний набір безкоштовних медіафайлів, включаючи текстури, 3D-моделі, зображення та відеокліпи.

Отже, можна зробити висновок про те, що продукти Adobe можна замінити вільними аналогами, але слід пам'ятати про те, що  продукція Adobe так популярна (і коштує так дорого) зовсім невипадково. Адже програмні засоби Adobe відповідають професійним стандартам якості, забезпечуючи користувачеві доступ до набору інструментів, за допомогою якого можна втілювати будь-які творчі ідеї в чудові практичні рішення.

Ви іншої думки? Знаєте ще варті уваги зразки хорошого ПЗ? Повідомте про них в розділі коментарів внизу сторінки :).

За матеріалами webitect та  Вікіпедії

2 коментарі:

  1. Гарний допис, але ширину Youtube видива ліпше було зменшити, бо псує картину досконалого допису. :-)

    ВідповістиВидалити
  2. Хочу додати, що Adobe має гарних маркетологів та фінтів у їхньому софті більше. Але для простих маніпуляцій (мушу за Вами погодитись) альтернативні застосунки мало у чому поступаються.

    ВідповістиВидалити

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...