13.12.09

Практичні задачі по Паскалю

1. Хлопчик, що продає на вулиці газети, заробляє А грн. на продажі кожної з перших 75 газет. На кожній з остальних проданих газет він заробляє по x руб. Напишіть програму, що виведе на дисплей заробіток хлопчика, якщо він продасть 133 газети.

2. Реактивний аеробус летить з пасажирами на борту з Лондона в Нью-Йорк. Три чверті пасажирів мають квитки другого класу вартістю X фунтів кожний. Інші пасажири мають квитки першого класу, що коштують удвічі дорожче квитків другого класу. Напишіть про-граму, що виведе суму грошей, одержану авіакомпанією від продажу білетів на цей рейс.



3. Протягом місяця продавець доставляв на будинок 4 л. молока в день. У березні молоко коштувало x грн. за літр. З першого квітня ціна молока збільшилася до (x+a) грн. за літр. Скільки треба заплатити продавцю за все доставлене молоко в кінці квітня? Кількість молока, що купується, залишилося колишнім.

4. Хлопчик може бігати в три рази швидше, ніж ходити. Швидкість його ходьби дорівнює
4 км/год. Він взяв участь у марафонському забігу, але зійшов з дистанції, пробігши тільки
x км. Скільки часу він затратив на подолання цієї відстані?

5. Працівник заробляє x руб. за кожну з 38 годин своєї роботи. Йому платять у 1.5 рази більше за кожну годину понад 8 годин. Яку суму він одержить, якщо працює А годин? (А повинно бути більше за 38)

6. Як ви думаєте, скільки грошей ви витрачаєте кожного тижня? Напишіть програму, що виведе на екран суму ваших витрат за рік. Припустимо, що ви хочете прожити до 80 років. Додайте у вашу програму оператори для виведення на екран тієї суми, що ви витратите за цей час.

7. Чоловіку потрібно з'їздити з Лондона в розташований у 390 милях Единбург. Він може їхати на автомобілі марки "Роллс-ройс" або на автомобілі марки "Форд Ескорт". "Роллс-ройс" витрачає 1 галон бензину на кожні 36 миль шляху. Скільки буде коштувати поїздка в Единбург на "Роолс-Ройсі", якщо вартість 1 галону бензину складає Х фунтів?
Скільки грошей він збереже, якщо замість цього поїде на машині марки "Форд Ескорт"?

8. Магазин продає b автомашин за ціною 4525 грн. за кожну. Знайдіть загальну виручку від продажу автомашин.

9. Щодня молочна ферма надоює 1842 літра молока. Знайдіть кількість молока, отримано-го за будь-яку кількість днів.

10. Заробіток робітників на фабриці склав 624750 грн. Його потрібно розділити порівно між а робітниками. Виведіть заробіток кожного робітника.

11. Команда Ліверпуля виграла футбольний матч у команди Ковентрі з рахунком А:В. Ви-ведіть результат матчу у вигляді: Ліверпуль 4 Ковентрі 1.

12. У магазині продається костюмна тканина. Її ціна b грн. за кв.метр. Напишіть програму, що підрахує і виводить на екран вартість шматка цієї тканини довжиною x м і шириною 0,80 м.

13. Хазяїн хоче оклеїти шпалерою довгу стіну у своєму домі. Довжина цієї стіни дорівнює
а м, а висота b м. Рулон шпалери має довжину 12 м і ширину 1 м. Скільки будуть коштува-ти шпалери для усієї стіни, якщо ціна одного рулону k грн?

14. Середнє значення чотирьох чисел дорівнює одній чверті суми цих чотирьох чисел. Напишіть програму, що находить середнє значення чотирьох чисел введених з клавіатури.

15. Деякий автомат може запросити два числа і виконати послідовно три команди. Ко-манда А перетворить наявну пару чисел (x,y) у пару (x-y,y); команда B перетворить пару чисел (x,y) у пару (x+y,y); команда C перетворить пару (x,y) у (y,x). Складіть алгоритм і програму роботи автомата.

16. Обчисліть заробітну плату працівника при погодинній системі оплати, якщо відомі тарифна ставка за 1 годину і кількість відпрацьованих годин на місяць.

17. Складіть алгоритм обчислення функції:
a) f(x)=(x+4x)/22
b) f(x)=(x+1)/(x-5x+6)
c) f(x)= x*sinx
d) f(x)= (sinx)/x

18. Складіть алгоритм і програму обчислення площі трикутника за його основою і висотою
S=(ab)/2, де а - основа, b - висота.

19. Складіть програму обчислення площі ромба за його стороною і гострому кутові. (Кут попередньо переведіть в радіани). S=a * sin (f), де a - сторона, f - кут.

20. Складіть програму обчислення суми всіх натуральних чисел від 1 до n. (Використо-вуйте формулу суми членів арифметичної прогресії).
Sn=(2a1+(n-1)d)n/2, де a1 - перший член послідовності, d - різниця.

21. Знайти площу кругу, якщо відомий радіус.

22. Знайдіть координати центра відрізка, заданого координатами його кінців.

23. За двома сторонами і куту між ними в трикутнику АВС знайдіть два інших кути і тре-тю сторону.

24. Складіть програму обчислення равнодіючих сил, що діють на тіло масою m, що ру-хається з прискоренням a.

25. Складіть програму обчислення швидкості тіла в момент часу t при рівноприскоренному русі. Відомі початкова швидкість і прискорення, за умови, що тіло рухається прямолінійно.

26. Складіть програму обчислення опору в колі електричного струму за даними значен-нями струму і напруги.

27. Складіть алгоритм і програму визначення висоти B, на який підніметься тіло, що має масу m, кинуте вертикально нагору з початковою швидкістю V0.

28. Складіть програму обчислення прибуткового податку від заробітної плати. Прибут-ковий податок стягується в розмірі 13% від загальної суми.

29. Складіть програму обчислення значень змінних В і С, якщо вони зв'язані зі значенням даної змінної A відношенням 2:5:7 (А:В:С)

30. Складіть програму для обчислення значень виразу: x=(5z-17y)/(25zy)

31. Складіть програму для запиту даних і виведення результатів для визначення відстані L між двома крапками на площині, заданими своїми координатами.
Формула обчислення L=√(x1-x2) +(y1-y2)

32. Складіть програму запиту даних і виведення результатів для визначення середньої економії горючо-змазочных матеріалів в автобусному парку за місяць, якщо відома середня економія в день бензину, солярки і солідолу.

33. Для виливки циліндричної втулки з чавуна необхідно визначити її об’єм. Складіть програму для вирішення цієї задачі.

34. У п'ятьох тестових опитуваннях хлопчик одержав оцінки. Складіть програму, що визначить середнє значення оцінок, отриманих хлопчиком у п'ятьох опитуваннях.

35. Чотири чоловіки пообідали в ресторані. Офіціант подав їм рахунок на x грн. кожному. Вони вирішили залишити офіціанту чайові в розмірі 15% від рахунку. Складіть програму, що виведе на екран суму чайових, що одержав офіціант.

36. Щотижня Юра одержує гроші на дрібні витрати. З них він витрачає х грн. на солодо-щі. Це складає одну чверть того, що він одержує щотижня. Юра зберігає одну третину того, що залишається після покупки солодощів. Складіть програму, що виведе на екран су-му, накопичену Юрою за рік.

37. У відеогрі гравець виграє 50 очок, якщо він збиває літак; 100 очок, якщо він збиває ракету; 200 очок, якщо він збиває супутник. Складіть програму, що виведе на екран число очок гравця, що збив A літаків, B ракет, C супутників. В другій грі гравець збиває D само-льотів, E ракет і V супутників. Який тепер його рахунок?

38. Складіть алгоритм роботи турнікета в метро.

39. З клавіатури вводяться роки народження двох дівчаток. Визначте старшу з них.

40. З клавіатури вводяться оцінки за контрольні роботи з фізики і математики. Виведіть на екран "Молодець", якщо їхня сума дорівнює чи більша 9, у противному випадку виведіть "Підтягнися".

41. Музичний компакт-диск коштує x грн. n коп. У вас є a грн. b коп. Чи вистачить вам грошей на покупку диска? У програмі передбачити виведення слів "Так" чи "Ні". У випадку недостатку грошей визначити, скільки грошей треба додати.

42. Прийом на роботу йде на конкурсній основі. Умови прийому вимагають 20 років робочого стажу і віку не більш 42 років. Визначити, чи буде людина прийнята на роботу.


Джерело: http://konserg.ucoz.ua

Немає коментарів:

Дописати коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...